Persbericht

Milieu, consument en koekjesfabrikant zelf profiteren optimaal van duurzaam systeem

Frijling vermindert CO2-uitstoot met 146 ton dankzij nieuw koelsysteem

Dalfsen, 29 juni 2015 – Vanaf dinsdag 30 juni begint Frijling B.V. in Dalfsen met de aanleg van een nieuw, innovatief en duurzaam koelsysteem. Hiermee vermindert de koekjesfabrikant de CO2-uitstoot met maar liefst 146 ton. Door de vrijgekomen warmte van het koelsysteem kunnen onder meer de fabriek, de kantoren en de magazijnen worden verwarmd. Bovendien wordt de kwaliteit van de koeken er beter op door gecontroleerder te koelen. Zowel voor Frijling als het milieu én de consument betekent dit een win-win-winsituatie.

De groeiende afzet van koeken is een van de redenen om het koelsysteem uit te breiden. Daarnaast wil Frijling ook op deze manier graag een constructieve bijdrage leveren aan duurzaamheid. Ruud Rollema van Frijling: “Hiertoe hebben wij de firma Doorgeest Koeltechniek uit Heino in de arm genomen. Die adviseerde ons over de mogelijkheden om de vrijgekomen warmte uit het koelsysteem te benutten. Zo zetten we de warmte om naar warm water in plaats van het ‘af te staan’ aan de buitenlucht. Resultaat: 146 ton minder CO2-uitstoot. De warmte kunnen we weer gebruiken voor verwarming, maar ook voor bijvoorbeeld het smelten van chocolade voor het coaten van koeken. Met niet-benutte warmte kunnen we onze buren blij maken.” De aanleg van het koelsysteem en de volledige ingebruikname heeft een doorlooptijd van zo’n twee jaar. Ondertussen profiteren milieu, consument en Frijling zelf al van de voordelen van het duurzame systeem.

Plaatsing systeem uitdagende klus
Volgens Rollema is de plaatsing van het systeem een behoorlijke en uitdagende klus. “Drie prefab-kelders worden in de grond geplaatst naast de fabriek. Het gewicht daarvan is zo’n 65 ton. En het deksel van een kelder weegt 25 ton. De kelders worden met speciaal transport vervoerd in de vroege ochtend van 30 juni. Ze worden door een grote kraan op hun plaats gezet. Hiervoor worden twee vrachtauto’s aan de kraan vastgemaakt als ballast. Dat belooft dus wat.”

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Katrien Doldersum – Koster, tel. 0529 – 43 82 00

of 06 130 086 76, e-mail: katrien.doldersum@frijlingdalfsen.nl

Bijwonen plaatsing prefab-kelders?
Wilt u de plaatsing van de prefab-kelders bijwonen, graag een mail sturen naar Katrien om u aan te melden.

Over Frijling
Frijling B.V. is een moderne groep van traditionele bakkers in Nederland. Opgericht in 1784. Met productielocaties in Dalfsen en Dokkum. Het bedrijf heeft ongeveer 140 medewerkers en een omzet van zo’n 32 miljoen euro. We produceren ruim 1 miljoen koeken per dag. We zijn gecertificeerd (BRC, IFS, GMP+, HACCP, UTZ, RSPO) en maken op een duurzame en verantwoorde manier kwalitatieve cake- en koekproducten. Frijling produceert tegen de laagst mogelijke kosten. Het bedrijf investeert veel in product- en procesinnovatie.